21 Mart 2017 Salı

One for the money, two for the show

Tam adı Carl Lee Perkins olan Rockabilly müziğin Kral'ı, gitarist, şarkıcı ve söz yazarı Carl Perkins, 9 Nisan 1932'de Tiptonville, Tennesse'de dünyaya geldi. Sun Studio'ya kayda geldiğinde 22 yaşında olan Carl Perkins, tüm rock müzik dünyasına ilham kaynağı olacak Bue Suede Shoes isimli teklisini kaydetti ve o şarkıyla büyük başarılara imza attı. 



Rock müziğin Hill Billy müzikle karışımından ortaya çıkan Rockabilly müzikte çok önemli sükse yaratan Perkins, çok süre geçmeden kendi müziğinin kralı olmayı başardı. Aynı zamanda Rock and Roll müzikte de eserler ortaya koyan Carl Perkins, özellikle The Beatles grubunun ilham kaynağı oldu. 

Carl Perkins, The Beatles üyesi Paul Mc Carthney ile...

Sun Studio'da Million Dollar Quartet ve Class of '55 albümlerinde de yer alan Perkins, 1985 yılında  Capitol Theatre'daki konseriyle büyük sanatçılarla büyük bir iş ortaya koydu. Öyle ki sanatçılar kendi alanlarında oldukça popülerdi. Gitarda Eric Clapton, GeorgeHarrison, Dave Edmunds, Bateri'de Ringo Starr, Johnny Cash'in kızı Rosanne Cash gibi müzisyenler vardı.



Class of '55 albümü için yaptığı Birth of Rock and Roll şarkısı bu tarzda önemli bir yere sahip. Aynı albüm için bir de belgesel çeken Amerikalı televizyoncular, belgesele A Rockin' Reunion ismini verdi.



Carl Perkins Amerika çapında verdiği konserlerle 80'li yılları geride bıraktı. 90'ların sekizincisinde Ocak ayının 19'unda hayata gözlerini yumdu. Cenaze töreni oldukça kalabalık olan Kral'ın şarkıları bugün hala çok önemli bir yere sahip.
Kral'a saygıyla…






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder