17 Mayıs 2017 Çarşamba

Hello! I'm Johnny Cash

Johnny Cash, 1932'nin 26 Şubat'ında Kingsland, Arkansas'ta hayata gözlerini açtı. Dört kişilk bir aile olan Cash ailesi, ilk çocuklarını talihsiz bir kazayla kaybetti. Johnny Cash'in babası, bu ölümden küçük oğlu Cash'i sorumlu tuttu. Cash de bu yükün altında oldukça eziliyordu. Müzisyen bir annenin çocuğu olan Cash, daha küçük yaşlarda annesi gibi müzikle ilgilenmeye başladı. Kadife kırçıl bir sesi vardı Cash'in, sonraları Almanya'ya askerlik görevini yapmaya gitti. Askerde çeşitli sahnelere çıktı, burada da devam ettiği müziğine askerden döndükten sonra, gitarist Luther Perkins ve bas gitarist Marshall Grant ile birlikte Tennessee Three grubunu kurdu. Bu grupla o dönem Memphis, Tennessee'de bulunan Sun Records adlı plak şirketinde kayıtlar almaya başladı ve kendi besteledikleri Country şarkılarıyla Country Müzik Listelerine girmeyi başardı. I Walk The Line, o dönemin en meşhur şarkılarından biri haline gelmeyi başardı.



Johnny Cash, yavaş yavaş şöhret basamaklarını tırmanmaya başladı. 4 Aralık 1956'da bir Sun Records ziyareti sırasında Elvis Presley, Jerry LeeLewis ve Carl Perkins'le beraber, daha sonradan, Milyon Dolarlık Dörtlü adını alacak kayıtları doldurdu. Johnny Cash, Sun Records'tan ayrılarak ColumbiaRecords ile anlaştı. Burada da başarılı performans gösteren Cash, Don't take Your Guns to the Ground adlı hit şarkıyı çıkardı. 





Uyuşturucu bağımlılığı kendisine büyük darbeler vurdu, bir keresinde uyuşturucu yüzünden kamyonu alev aldı ve büyük bir çevre tahribatı yarattı. Mahkeme, kendisine 125.000$ ceza kesti. Uyuşturucu Cash'in müzikal yaşamını da olumsuz etkiledi. Şarkıları eskisi kadar dinlenmiyordu ve 1966'da müziğe ara vermek zorunda kaldı. 1968'de bir geri dönüş yapan Cash, uyuşturucuyu da hayatından tamamen çıkardıktan sonra eski başarılı günlerini tekrardan yakaladı. Cash, o dönem hapishane konserlerine başladı ve Johnny Cashat Folsom Prison adlı konseri verdi. Bu konser daha sonra bir albüm oldu ve o albümden Cash'in o albümü hala en önemli konser albümlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Cash, 1969 - 1971 yılları arasında televizyonda Johnny Cash Show'u düzenledi. Bu şovda dönemin ünlü sanatçılarını konuk ediyordu ve çoğu zaman konuk sanatçılarla düet yapıyordu. Cash, 1981 yılında Sun Records'tan arkadaşları Jerry Lee Lewis ve Carl Perkins ile birlikte Almanya'nın Stuttgart şehrinde bir konser düzenledi. Bu üçlünün adı TheSurvivors'tu. O konser de daha sonra The Survivors adını alarak bir albüm haline geldi. Konserde Will The Circle Be Unbroken ve I'll Fly Away gibi çok önemli Gospel eserleri bulunmakta. 1990'lı yıllarda Cash, sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Hastalıklar, kendisini müzikal anlamda geriye götürüyordu ve birçok turnesini de iptal emek zorunda kaldı. 1994'te RickPubin'in prodüktörlüğünde Cash, sadece gitarı ile eski Amerikan şarkılarını yorumlayarak American Recordings adlı albümü yayınladı ve o albüm sanılanın aksine çok büyük bir başarı yakaldı ve Cash'e Grammy ödülü kazandırdı. İki yıl sonra bu albümü devam ettirdi ve bu sefer Unchained isminde ikinci albümü piyasaya sürdü. Bu albüm de kendisine Grammy ödülü kazandırdı. 2000 yılında serinin üçüncü albümü Solitary Man ve 2002'deki dördüncü albüm American IV, Cash'in artan sağlık sorunları nedeniyle daha karanlık tondaydı. American IV'ten çıkan Hurt şarkısına bir de klip çeken Cash, eşi June Carter Cash ve kendisinin yeni ve eski görüntülerini kullandı. Cash, 12 Eylül 2003'te ise hayatını kaybetti. 2005 yılında Cash'i anlatan Walk The Line adlı film gösterime girdi. Cash'in ayrıca iki tane otobiyografi kitabı bulunmakta. Man InBlack'e saygıyla…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder