21 Mart 2017 Salı

Kral'ı yazmaya çalışmak

Amerika'nın Güney Doğusu o günlere kadar böyle bir doğumu karşılamadı tarihi boyunca. 8 Ocak 1935'te hayata gözlerini açan bu çocuk, yıllar sonra tüm dünyayı kendi müziğiyle kasıp kavuracak olan Rock'n Roll'un Kral'ı Elvis Presley'den başkası değildi. Elvis, doğumu sırasında ikizini kaybetti ve ailenin tek çocuğu olarak kaldı. Haliyle bu tekliğin sıkıntısını okul yıllarında fazlasıyla çekti. Lisede arkadaşlarına ayak uydurmakta zorlanan Presley, o dönemler yoğun bir ayrımcılığa maruz kalan Siyahilerin müziğine ilgi duymaya başladı. Bulduğu her boş vaktinde Siyahi Kiliselerine giden ve orada Gospellara katılan eden Elvis, yeni bir müziğin ayak seslerini kendi içinde çoktan hissetmeye başladı. Günlerin birinde yine Siyahi Kilise'sinin bahçesinde ritim tutarken kız arkadaşı ve babası arabayla o kilisenin yanından geçerken Elvis'i görürler ve deyim yerindeyse muhabbeti keserler. 1953 yılında, 18 yaşındayken, Memphis, Tennessee'de My Happiness şarkısını annesinin doğum günü için kayıt etti. Daha sonraları plak şirketlerinin kapısını çalmaya başlayan Elvis, Sun Studio'da Sam Philips'i etkilemeyi başardı. Sun Studio'da gitarda ScottyMoore ve bas gitarda Bill Black ile birlikte That's All Right Mama ve Blue Moonof Kentucky adlı ikiliyi çıkardı. Elvis'te hem Siyahi, hem de Beyaz gırtlağı vardı. Müzik dehası olan Sam Philips, bu yeteneği farkedip Elvis'e, "Her ne yaptıysan eğer, bir daha yap" dedi. Elvis, bu iki şarkıyla oldukça kısa bir zamanda çok büyük sesler getirdi. Müzik dünyasında artık yeni bir dönem başlıyordu; Rock and Roll.




Elvis Presley özellikle Rock and Roll'un da etkisiyle kendisine bir haykırış alanı buldu ve gerek müziğiyle, gerek de tamamıyla 'ahlaksız(!)' dans figürleriyle o döneme çok büyük bir tepki göstermişti. Birçok eyalet valisi Elvis'in konserlerini yasaklamış, dans etmesini engellemeye çalışmıştı. 


Elvis'in 'baş döndüren' dansı



Varyete şovlarının kralı Ed Sullivan, Elvis'in dansının bayağı olduğunu söylüyordu ve kendi 'temiz şov'una çıkarmayı tahayyül edemiyordu. Bedava kamu ilgisini paraya çevirmeye niyetli olan Steve Allen; Ed Sullivan'a, Elvis'in 'adam gibi' davranmasını sağlamaya söz verdi. Steve Allen'ın da etkisiyle smokin, beyaz kravat ve elinde şapka olan Elvis, gerçek bir av köpeğine o dönemki hit şarkısı 'Hound Dog'u söyledi. Elvis, o şarkıyı söylerken ki hislerini yüz ifadesine yansıtmıştı ve alaycı gülümsemesi durumu özetler nitelikteydi. Kendi duruşuyla kitleleri peşinden sürükledi ve yetkilileri çaresiz bir durumun içine soktu. Dönemin tabularından biri olan Elvis, bu anlamda büyük bir kültürel dönüşümün en önemli mimarı oldu.



Elvis, Av köpeğine karşı Hound Dog şarkısını söylerken







Ardı ardına gelen yeni hitler, konserler ve televizyon şovları ününe ün katıyordu. 4 Aralık 1956'da Jerry Lee Lewis, Johnny Cash ve Carl Perkins ile birlikte Sun Studio'da kayda girdi ve yıllar sonra o kayıt, "Million Dollar Quartet" yani Milyon Dolarlık Dörtlü ismiyle satışa sunuldu. Tam o yıllarda Sun Studio'nun sahibi Sam Philips'te olan kontratını RCARecords aldı ve artık Elvis, 'Kral' olma yolunda tam gaz ilerledi. 'Albay' lakaplı Tom Parker menajerliğinde Elvis Presley ürünleri satılmaya başlandı ve o dönem yaklaşık Beş Milyon Dolar'lık bir gelir elde edildi.

Sol baştan; Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Elvis Presley, Johnn Cash


Artık HollWood zamanıydı ve birbiri ardına yapılan filmlerin anlaşmaları yüksek maliyetlerden imzalandı. Bu süreçte Jailhouse Rock, King Creole, G.I Blues gibi önemli filmlerde rol aldı. Kral'ın film serüveni 1968 yılına kadar devam etti. 1968'de televizyon kanalı NBC, Elvis için ''68Comeback Special' isimli bir program hazırladı. Program; Guitar Man şarkısıyla başlayıp, If I Can Dream şarkısıyla sona erer.




Adından da anlaşılacağı üzere Elvis, Rock and Roll müziğe geri döndü ve 1977 yılına kadar sayısız turnelere çıktı. Özellikle menajeri Albay Tom Parker'ın kumara olan bağımlılığının etkisiyle sadece Las Vegas'ta 500 konser verdi. Bu yorucu yıllar, Elvis'i ruhsal ve fiziksel açıdan oldukça fazla bir şekilde yıpratmıştı. Ölmeden sadece iki hafta önce sahneye çıkan Kral, 16 Ağustos 1977 yılında, henüz 42 yaşında hayatını kaybetti. Yanlış ilaç tedavisi yüzünden öldüğü iddia edilen Kral'ın doktorunun lisansı da iptal edildi. Kral'ın hala albümleri çıkmakta ve hala çok satmaktadır. John Lennon'ın kendisi için söylediği, "Elvis'ten önce hiçbir şey yoktu" söz her şeyi özetler nitelikte.
Kral'a saygıyla…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder