21 Mart 2017 Salı

Eğer cehenneme gideceksem, piyanomu çalarak giderim

Günlerden 29 Eylül, yıl 1935, yer Ferriday, Louisiana. O gün doğan bebek bugün… Jerry Lee Lewis, Rock and Roll müziğin Elvis Presley ve Chuck Berry ile hem öncüsü hem de en iyisi oldu. Küçük yaşlardan beri gittiği Beale Street'teki Rhythm and Blues barlarına adeta hayran oldu ve bu hayranlık kendi hayatında bambaşka bir kapı açtı. Jerry Lee Lewis, tanrı vergisi piyano çalma yeteniğini çok farklı bir biçimde kullanarak, Rock and Roll müzikte yerini asla doldurulamayacaklar arasına yazdırdı. Louisiana'dan 21 yaşında Elvis'in dünyaya açıldığı Memphis, Tennessee'ye gelen Lewis, burada Sun Studio'ya, Sam Philips'in yanına, geldi. Başlarda beklediği sonuçları alamayan Lewis, 1956'da 300.000 satış sayısına ulaşan Crazy Arms isimli teklisini çıkardı. İnsanlar o döneme kadar piyanoyu sadece Rhythm and Blues formatıyla dinlemişti ve Lewis, bu kalıbı yıkmayı başaran ilk isim oldu.



Jerry Lee Lewis, Sam Philips ile...



Lewis, aynı yıl içinde 4 Aralık'ta Sun Studio'da kayıt alırken Carl Perkins, Sun Studio'yu ziyaret etmişti. Beraber düet yapmaya başlayan ikiliye Sam Philips, Elvis Presley ve Johnny Cash'i de ekleyerek yıllar sonra Milyon Dolarlık Dörtlü ismini alacak ekibi kurdu. 1957'de Whole Lotta Shakin' Goin' On teklisini yapmadan önce büyük tereddütlere düştü Sam Philips; ancak Jerry Lee risk alarak, "Ben; istediğim yerde, istediğim zamanda, istediğim müziği yaparım" dedi ve o şarkıyla adını geniş kitlelere duyurdu. Aynı yıl Great Balls of Fire adlı şarkıyı yayınlayan Jerry Lee Lewis, o dönem Elvis'in müzik listelerinde bir numara olan Teddy Bear şarkısını geride bırakmayı başardı ve zirvenin yeni sahibi oldu.









Rock and Roll müzikte 'Kral' değişiyor mu sorularının yankılanmaya başladığı o yıllarda Jerry Lee, 13 yaşındaki kuzeni Myra Gale Brown'la evlendi. 1957'de çıktığı Londra turnesinde gazetecilerin ortaya çıkardığı bu haber patlak verince Jerry Lee, başta Kraliçe ve halk tarafından büyük tepkiler gördü. İngiltere'den ayrılırken havaalanında bir gazetecinin Kraliçe'nin sözlerini hatırlatması üzerine Jerry Lee, "Kraliçeniz benim kıçımı öpsün" diyerek Amerika'ya geri döndü. Ne var ki Amerika bıraktığı gibi değildi ve orada da beklemediği tepkiler aldı. Boş salonlara konser verir oldu. Organizasyon şirketleri kendisiyle çalışmaktan kaçındı ve tam anlamıyla bir ambargoya maruz kaldı. O karanlık dönemlerde kuzeni tarafından Şeytan'ın müziğini yapmakla suçlanmıştı ve 'bu günahtan dön' baskılarına kalan Jerry Lee, "Cehenneme gideceksem,piyanomu çalarak giderim" demişti. Aradan geçen yıllarda kendisini yeniden kabul ettirmeyi başaran Lewis, zirveye tırmanmaya başardı. Sayısız konserler, festivaller, televizyon programları bu yolda ilerlemesinde büyük etkiye sahip oldu. İntikam alır bir şekilde kariyerinde en çok Londra'da konser veren Lewis, en başarılı konserlerini de yine Londra'da verdi. 1983 Hammersmith konseri bunun en büyük örneği oldu.







Piyano çalarken ki inanılmaz asi ve hızlı hareketleri kendisine 'Killer' yani Katil lakabı takılmasına yol açtı. Konserlerinden birinde Chuck Berry'e karşı piyanosunu yakarak çalması büyük yankı uyandırdı. Bu sahne 1989 yılında kendisinin hayatını anlatan Great Balls of Fire isimli filmde Dennis Quaid tarafından canlandırılmıştır.




1985 yılında Sun Studio'ya olan vefa borçlarını Johnny Cash, Carl Perkins ve Roy Orbison'la birlikte yaptıkları Class of '55 albümüyle ödediler. Bu albüm, Milyon Dolarlık Dörtlü'nün devamı olarak da bilinmekte. 90'lı yıllarda özellikle Avrupa'nın her yerinde verdiği konserlerle geçiren Lewis, 2006 yılında da Türkiye'ye geldi ve İstanbul'da bir konser verdi.

Sol baştan; Johnny Cahs, Roy Orbison Carl Perkins ve piyanoda Jerry Lee Lewis.
Sayısız ödül sahibi olan Lewis, bugüne kadar rock müziğin en büyük isimleriyle düetler ve albümler çıkardı. Kendisi adına 71'inci doğum günü olan 29 Eylül 2006'da (Kendi dönemindeki tüm arkadaş ve rakiplerinin hayatta olmayışı sebebiyle) Last Man Standing isimli program yapıldı. Programda ateş figürüyle kaplı piyanoyla sahne alan Lewis, Chuck Berry'e ince bir göndermede bulunmayı da ihmal etmemişti. 




Lewis, bugün 81 yaşında ve hala sahneye çıkmaya devam ediyor. İkinci cümledeki boşluğa, "Katil lakabıyla boogie woogie yapmaya devam ediyor" gelecek.


Katile saygıyla…







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder